PRZYKŁADOWE PRZEPISY DIETETYCZNE

KOKTAJL MALINOWY Z MANDARYNKĄ

W czasie letnich upałów chętnie siegamy po różnego rodzaju kolorowe napoje. Wiele z nich zawiera substancje konserwujące i słodzące oraz sztuczne aromaty, które w negatywny sposub mogą wpływać na zdrowie. By zadbać o swoją kondycję i urodę polecamy koktajle robione z sezonowych owoców – zawierają wiele cennych substancji m.in. antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Przepis na 1 porcję, zawiera ok. 172 kcal

Składniki:

  • 50 g malin
  • 200 g nektarynek
  • 75 g jogurtu naturalnego (3 łyżki)
  • 5 g miódu pszczelego
  • kruszony lód

Przygotowanie:

Nektarynki i maliny zmiksować z jogurtem i miodem, dodać kruszony lód. Smacznego!

CIASTO GRYCZANE Z NEKTARYNKĄ

Osoby z nietolerancjami i alergiami również mogą pozwolić sobie na “małe co nieco”. Szczególnie letnią porą, gdy domowe wypieki można wzbogacić w różne, łatwo dostepne owoce. Poniższy przepis to propozycja na wypiek bezglutenowy, z mąki gryczanej i ryżowej. Ciasto można również przygotować tylko z mąki gryczanej. Smacznego! Przepis na ok. 12 porcji, jedna porcja to około 160 kcal (kawałek o grubości 2 cm)
Składniki:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 3 jajka (180g)
  • 20 g siemienia lnianego (zmielonego)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 200 g nektarynek
  • 60 g oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia aromat waniliowy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Jajka oraz cukier miksujemy na gładką masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, siemię lniane oraz aromat, całość mieszamy. Następnie dodajemy olej, sok z cytryny i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Nektarynki obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie przesypujemy mąką. Owoce delikatnie wmieszać do ciasta. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w pierkarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 45 minut, przed wyciągnięciem sprwdzając patyczkiem czy środek się upiekł.

CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM, JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

Przygotowanie własnych słodkości nie tylko może sprawić wiele frajdy, jest to też sposób, by „przemycić” do diety wiele cennych substancji, których nie znajdziemy w tradycyjnych łakociach. Proponowane ciasteczka są bardzo sycące, a do tego pełne witamin i minerałów!
Przepis na 15 dużych ciasteczek, jedno zawiera ok. 130 kcal

Składniki:

  • 250 g jabłek obranych, pokrojonych w drobną kostkę lub startych na tarce
  • 220 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 30 g oleju rzepakowego (3 łyżki)
  • 50 g cukru brązowego (miodu lub ksylitolu)
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g nasion słonecznika
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 20 g nasion siemienia lnianego
  • woda

Przygotowanie:

Płatki owsiane, mąkę, olej, cukier oraz jajko wymieszać w misce, dodać jabłka (im drobniej będą pokrojone, tym łatwiej będzie lepić ciastka), bakalie oraz siemię lniane. Składniki dobrze wymieszać. Dodać ok. 1/4 szklanki wody – tak by z ciasta można było formować ciasteczka, jeszcze raz wymieszać. Ciasto włożyć na 1 godzinę do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Z masy formować okrągłe ciasteczka, układać na blasze i piec ok. 20 minut, aż zaczną się rumienić. Smacznego!

SAŁATKA BROKUŁOWA

Czas przygotowania: 25 minut
Składniki 5 porcji


  • 1 brokuł
  • 1 pierś z kurczaka (250g)
  • 250g makaronu durum lub razowego
  • suszone pomidory
  • mały jogurt naturalny
  • 1 pęczek pietruszki
  • czosnek
  • przyprawa do gyros
  • papryka słodka i ostra
  • sól

Przygotowanie

Brokuły pocięte na drobne bukieciki gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie ok 8 minut, makaron 15 minut. Pierś z kurczaka w przyprawie gyros grillujemy a po ostygnięciu kroimy w drobną kostkę. Z jogurtu naturalnego, 1 ząbka czosnku, łyżeczki słodkiej papryki, ćwiartki łyżeczki papryki ostrej przygotowujemy sos. Makaron, mięso i brokuły mieszamy delikatnie w misce dodając sos. Na koniec dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i kilka drobno pokrojonych płatków suszonych pomidorów. Sałatkę podajemy schłodzoną.

Wartości odżywcze

Białko: 98g
Węglowodany: 179g
Tłuszcz: 10g
Kalorie: 1200 kcal

BUDYNIOWE CIASTO KOKOSOWE

Składniki:

1 paczka krakersów (dla bezglutenowców: bułka bezglutenowa lub nic)
4 budynie (śmietankowe, waniliowe, bananowe, jak kto woli)
1 litr mleka + 1 szklanka
200 g wiórków kokosowych
żelatyna – 1 op. (np. Winiary, na 2,5l)
miód – łyżka
płaska łyżeczka kurkumy
cukier waniliowy (może być, nie musi)

Przygotowanie:

  1. Budyń przygotowujemy na 1 litrze mleka. Jednak zanim wlejemy budyń,  dodajemy do mleka połowę wiórek, płaską łyżeczkę kurkumy, cukier waniliowy. Wtedy dopiero dodajemy budyń. Mieszamy. Odstawiamy aż wystygnie.
  2. Drugą połowę wiórek prażymy na suchej patelni, aż delikatnie zbrązowieje. Naczynie w którym zrobimy ciasto wykładamy krakersami lub herbatnikami, ale krakersy.
  3. W szklance mleka namaczamy żelatynę. Podgrzewamy ale nie gotujemy, mieszamy często. Wlewamy ciepłą rozpuszczoną żelatynę do zimnego budyniu i dokładnie mieszamy mikserem, dodając miód.
  4. Masę wylewamy na krakersy. Układamy wierzchnią warstwę krakersów, lekko dociskamy i posypujemy uprażonym wcześniej kokosem.
  5. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin aż krakersy namokną, a masa stężeje.

 

 

PIECZONE KOTLETY Z CIECIERZYCY

Czas przygotowania: 25 minut
Składniki 5 porcji


  • 1 brokuł
  • 1 pierś z kurczaka (250g)
  • 250g makaronu durum lub razowego
  • suszone pomidory
  • mały jogurt naturalny
  • 1 pęczek pietruszki
  • czosnek
  • przyprawa do gyros
  • papryka słodka i ostra
  • sól

Przygotowanie

Brokuły pocięte na drobne bukieciki gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie ok 8 minut, makaron 15 minut. Pierś z kurczaka w przyprawie gyros grillujemy a po ostygnięciu kroimy w drobną kostkę. Z jogurtu naturalnego, 1 ząbka czosnku, łyżeczki słodkiej papryki, ćwiartki łyżeczki papryki ostrej przygotowujemy sos. Makaron, mięso i brokuły mieszamy delikatnie w misce dodając sos. Na koniec dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i kilka drobno pokrojonych płatków suszonych pomidorów. Sałatkę podajemy schłodzoną.

Wartości odżywcze

Białko: 98g
Węglowodany: 179g
Tłuszcz: 10g
Kalorie: 1200 kcal

BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI GRYCZANE

Składniki

ciasto
230g maki gryczanej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
farsz
25 g świeżych pomidorów
250 g ricotty
10 zielonych oliwek
zioła: bazylia, oregano, tymianek
sól, pieprz
odrobina oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki połączyć – ja zawsze używam  miksera.
Patelnię dobrze rozgrzać, smarować olejem za pomocą pędzelka i smażyć naleśniki z dwóch stron.
Gdy naleśniki są już gotowe możemy przygotować farsz.Pomidory należy pokroić w drobną kostę i wymieszać z oliwkami, ziołami, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Następnie wszystko wymieszać z ricottą i tak przygotowanym farszem smarować naleśniki. Na koniec posypać rukolą i zwinąć. Przed podaniem polecam podsmażyć naleśniki będą wtedy tak fajnie chrupiące.
WEGETARIAŃSKI PASZTET Z BROKUŁÓW I FETY

Pasztet z brokułów to propozycja na wegetariański zamiennik tradycyjnego pasztetu. Doskonale smakuje jako dodatek do pieczywa, można podawać go z kiełkami, oliwkami lub chrzanem. Jeśli użyjemy bezglutenowych płatków owsianych danie będzie odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki:

  • 400 g brokułów
  • 200 g sera feta (12% tłuszczu)
  • 3 jajka
  • 50 g płatków owsianych
  • 10 g oleju rzepakowego
  • woda
  • czosnek
  • pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Brokuły czyścimy, kroimy na różyczki, łodygi na plasterki. Gotujemy w lekko posolonym wrzątku ok. 15 minut, aż będą miękkie. Następnie brokuły odsączamy i rozgniatamy . Dodajemy fetę, oddzielone żółtka i płatki owsiane wcześniej namoczone w wodzie. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem. Masę wygniatamy, by była gładka przy użyciu miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia . Wierzch wyrównujemy łyżką i lekko smarujemy olejem. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i pieczemy ok. 50 minut.

OMLET Z FETĄ, OLIWKAMI I ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ

Jest to propozycja na sycące i aromatyczne śniadanie – przepyszny omlet z fetą, czarnymi oliwkami i świeżą bazylią. Bez dodatku mąki, za to ze zdrowymi płatkami owsianymi. Zawiera ok. 340 kcal

Składniki:

1 szt. jajko

20 g płatki owsiane

50 g mleko 1,5 % tłuszczu

5 g olej rzepakowy uniwersalny

40 g ser Feta 12% tłuszczu

20 g oliwki czarne marynowane

świeża bazylia, pieprz

Przygotowanie:

Jajko zmiksować z płatkami, mlekiem oraz odrobiną pieprzu. Patelnię posmarować olejem i rozgrzać. Wylać na nią masę jajeczną, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 2 minuty. Następnie dodać pokruszoną fetę, pokrojone oliwki oraz posiekaną bazylię. Przykryć i smażyć, aż omlet zetnie się z wierzchu. Gotowe!  Można jeszcze przystroić świeżą bazylią.

BEZGLUTENOWE PIEROGI Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ

Świąteczne dania dla osób na diecie bezglutenowej mogą być równie pyszne jak te przygotowane tradycyjnie. Przepis na około 60 sztuk pierogów, jedna porcja (4 pierogi) to ok. 192 kcal.


Składniki

ciasto:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 200 g mąki ryżowej (+ mąka do podsypywania przy wałkowaniu)
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g mielonego siemienia lnianego
  • 350 ml gorącej wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
  • sól

farsz:

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 1 jajko (60 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • majeranek
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • szklanka do wykrawania ciasta (śr. ok. 6 cm)

Przygotowanie:

Farsz: soczewicę gotujemy ok. pół godziny do miękkości. Następnie odcedzamy, przepłukujemy wodą i miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Cebulę siekamy i przesmażamy na oleju. Do soczewicy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszkloną cebulę, zioła, pieprz oraz sól. Mieszamy, dodajemy roztrzepane jajko i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy.

Ciasto: kaszę płuczemy na sitku i gotujemy do miękkości ok. 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę ryżową i ziemniaczaną. Dodajemy siemię lniane, sól, olej, wodę i ugotowaną, dobrze odcedzoną kaszę. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Ciasto odstawiamy na 5 minut by odpoczęło. Następnie przenosimy je na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy jeszcze ręcznie – ma być plastyczne, ale nie kleić się. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Brzegi można ozdobić odciskając delikatnie koniec widelca. W garnku gotujemy wodę. Dodajemy kilka kropli oleju i odrobinę soli. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody i pozostawiamy, aż wypłyną. Po upływie minuty od wypłynięcia pierogi wyciągamy i przekładamy na talerz.

Scroll to top