PRZYKŁADOWE PRZEPISY DIETETYCZNE
W czasie letnich upałów chętnie siegamy po różnego rodzaju kolorowe napoje. Wiele z nich zawiera substancje konserwujące i słodzące oraz sztuczne aromaty, które w negatywny sposub mogą wpływać na zdrowie. By zadbać o swoją kondycję i urodę polecamy koktajle robione z sezonowych owoców – zawierają wiele cennych substancji m.in. antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się organizmu.
Przepis na 1 porcję, zawiera ok. 172 kcal
Składniki:
- 50 g malin
- 200 g nektarynek
- 75 g jogurtu naturalnego (3 łyżki)
- 5 g miódu pszczelego
- kruszony lód
Przygotowanie:
Nektarynki i maliny zmiksować z jogurtem i miodem, dodać kruszony lód. Smacznego!
Osoby z nietolerancjami i alergiami również mogą pozwolić sobie na “małe co nieco”. Szczególnie letnią porą, gdy domowe wypieki można wzbogacić w różne, łatwo dostepne owoce. Poniższy przepis to propozycja na wypiek bezglutenowy, z mąki gryczanej i ryżowej. Ciasto można również przygotować tylko z mąki gryczanej. Smacznego! Przepis na ok. 12 porcji, jedna porcja to około 160 kcal (kawałek o grubości 2 cm)
Składniki:
- 150 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ryżowej
- 3 jajka (180g)
- 20 g siemienia lnianego (zmielonego)
- 50 g cukru trzcinowego
- 200 g nektarynek
- 60 g oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia aromat waniliowy
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Jajka oraz cukier miksujemy na gładką masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, siemię lniane oraz aromat, całość mieszamy. Następnie dodajemy olej, sok z cytryny i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Nektarynki obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie przesypujemy mąką. Owoce delikatnie wmieszać do ciasta. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w pierkarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 45 minut, przed wyciągnięciem sprwdzając patyczkiem czy środek się upiekł.
Przygotowanie własnych słodkości nie tylko może sprawić wiele frajdy, jest to też sposób, by „przemycić” do diety wiele cennych substancji, których nie znajdziemy w tradycyjnych łakociach. Proponowane ciasteczka są bardzo sycące, a do tego pełne witamin i minerałów!
Przepis na 15 dużych ciasteczek, jedno zawiera ok. 130 kcal
Składniki:
- 250 g jabłek obranych, pokrojonych w drobną kostkę lub startych na tarce
- 220 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 30 g oleju rzepakowego (3 łyżki)
- 50 g cukru brązowego (miodu lub ksylitolu)
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 g nasion słonecznika
- 30 g suszonej żurawiny
- 20 g nasion siemienia lnianego
- woda
Przygotowanie:
Płatki owsiane, mąkę, olej, cukier oraz jajko wymieszać w misce, dodać jabłka (im drobniej będą pokrojone, tym łatwiej będzie lepić ciastka), bakalie oraz siemię lniane. Składniki dobrze wymieszać. Dodać ok. 1/4 szklanki wody – tak by z ciasta można było formować ciasteczka, jeszcze raz wymieszać. Ciasto włożyć na 1 godzinę do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Z masy formować okrągłe ciasteczka, układać na blasze i piec ok. 20 minut, aż zaczną się rumienić. Smacznego!
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki 5 porcji
- 1 brokuł
- 1 pierś z kurczaka (250g)
- 250g makaronu durum lub razowego
- suszone pomidory
- mały jogurt naturalny
- 1 pęczek pietruszki
- czosnek
- przyprawa do gyros
- papryka słodka i ostra
- sól
Przygotowanie
Brokuły pocięte na drobne bukieciki gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie ok 8 minut, makaron 15 minut. Pierś z kurczaka w przyprawie gyros grillujemy a po ostygnięciu kroimy w drobną kostkę. Z jogurtu naturalnego, 1 ząbka czosnku, łyżeczki słodkiej papryki, ćwiartki łyżeczki papryki ostrej przygotowujemy sos. Makaron, mięso i brokuły mieszamy delikatnie w misce dodając sos. Na koniec dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i kilka drobno pokrojonych płatków suszonych pomidorów. Sałatkę podajemy schłodzoną.
Wartości odżywcze
Białko: 98g
Węglowodany: 179g
Tłuszcz: 10g
Kalorie: 1200 kcal
Składniki:
1 paczka krakersów (dla bezglutenowców: bułka bezglutenowa lub nic)
4 budynie (śmietankowe, waniliowe, bananowe, jak kto woli)
1 litr mleka + 1 szklanka
200 g wiórków kokosowych
żelatyna – 1 op. (np. Winiary, na 2,5l)
miód – łyżka
płaska łyżeczka kurkumy
cukier waniliowy (może być, nie musi)
Przygotowanie:
- Budyń przygotowujemy na 1 litrze mleka. Jednak zanim wlejemy budyń, dodajemy do mleka połowę wiórek, płaską łyżeczkę kurkumy, cukier waniliowy. Wtedy dopiero dodajemy budyń. Mieszamy. Odstawiamy aż wystygnie.
- Drugą połowę wiórek prażymy na suchej patelni, aż delikatnie zbrązowieje. Naczynie w którym zrobimy ciasto wykładamy krakersami lub herbatnikami, ale krakersy.
- W szklance mleka namaczamy żelatynę. Podgrzewamy ale nie gotujemy, mieszamy często. Wlewamy ciepłą rozpuszczoną żelatynę do zimnego budyniu i dokładnie mieszamy mikserem, dodając miód.
- Masę wylewamy na krakersy. Układamy wierzchnią warstwę krakersów, lekko dociskamy i posypujemy uprażonym wcześniej kokosem.
- Odstawiamy do lodówki na kilka godzin aż krakersy namokną, a masa stężeje.
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki 5 porcji
- 1 brokuł
- 1 pierś z kurczaka (250g)
- 250g makaronu durum lub razowego
- suszone pomidory
- mały jogurt naturalny
- 1 pęczek pietruszki
- czosnek
- przyprawa do gyros
- papryka słodka i ostra
- sól
Przygotowanie
Brokuły pocięte na drobne bukieciki gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie ok 8 minut, makaron 15 minut. Pierś z kurczaka w przyprawie gyros grillujemy a po ostygnięciu kroimy w drobną kostkę. Z jogurtu naturalnego, 1 ząbka czosnku, łyżeczki słodkiej papryki, ćwiartki łyżeczki papryki ostrej przygotowujemy sos. Makaron, mięso i brokuły mieszamy delikatnie w misce dodając sos. Na koniec dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i kilka drobno pokrojonych płatków suszonych pomidorów. Sałatkę podajemy schłodzoną.
Wartości odżywcze
Białko: 98g
Węglowodany: 179g
Tłuszcz: 10g
Kalorie: 1200 kcal
Składniki
250 g ricotty
10 zielonych oliwek
zioła: bazylia, oregano, tymianek
sól, pieprz
odrobina oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Pasztet z brokułów to propozycja na wegetariański zamiennik tradycyjnego pasztetu. Doskonale smakuje jako dodatek do pieczywa, można podawać go z kiełkami, oliwkami lub chrzanem. Jeśli użyjemy bezglutenowych płatków owsianych danie będzie odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.
Składniki:
- 400 g brokułów
- 200 g sera feta (12% tłuszczu)
- 3 jajka
- 50 g płatków owsianych
- 10 g oleju rzepakowego
- woda
- czosnek
- pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Brokuły czyścimy, kroimy na różyczki, łodygi na plasterki. Gotujemy w lekko posolonym wrzątku ok. 15 minut, aż będą miękkie. Następnie brokuły odsączamy i rozgniatamy . Dodajemy fetę, oddzielone żółtka i płatki owsiane wcześniej namoczone w wodzie. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem. Masę wygniatamy, by była gładka przy użyciu miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia . Wierzch wyrównujemy łyżką i lekko smarujemy olejem. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i pieczemy ok. 50 minut.
Jest to propozycja na sycące i aromatyczne śniadanie – przepyszny omlet z fetą, czarnymi oliwkami i świeżą bazylią. Bez dodatku mąki, za to ze zdrowymi płatkami owsianymi. Zawiera ok. 340 kcal
Składniki:
1 szt. jajko
20 g płatki owsiane
50 g mleko 1,5 % tłuszczu
5 g olej rzepakowy uniwersalny
40 g ser Feta 12% tłuszczu
20 g oliwki czarne marynowane
świeża bazylia, pieprz
Przygotowanie:
Jajko zmiksować z płatkami, mlekiem oraz odrobiną pieprzu. Patelnię posmarować olejem i rozgrzać. Wylać na nią masę jajeczną, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 2 minuty. Następnie dodać pokruszoną fetę, pokrojone oliwki oraz posiekaną bazylię. Przykryć i smażyć, aż omlet zetnie się z wierzchu. Gotowe! Można jeszcze przystroić świeżą bazylią.
Świąteczne dania dla osób na diecie bezglutenowej mogą być równie pyszne jak te przygotowane tradycyjnie. Przepis na około 60 sztuk pierogów, jedna porcja (4 pierogi) to ok. 192 kcal.
Składniki
ciasto:
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 200 g mąki ryżowej (+ mąka do podsypywania przy wałkowaniu)
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 80 g mielonego siemienia lnianego
- 350 ml gorącej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
- sól
farsz:
- 200 g zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 1 jajko (60 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
- majeranek
- tymianek
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- szklanka do wykrawania ciasta (śr. ok. 6 cm)
Przygotowanie:
Farsz: soczewicę gotujemy ok. pół godziny do miękkości. Następnie odcedzamy, przepłukujemy wodą i miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Cebulę siekamy i przesmażamy na oleju. Do soczewicy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszkloną cebulę, zioła, pieprz oraz sól. Mieszamy, dodajemy roztrzepane jajko i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy.
Ciasto: kaszę płuczemy na sitku i gotujemy do miękkości ok. 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę ryżową i ziemniaczaną. Dodajemy siemię lniane, sól, olej, wodę i ugotowaną, dobrze odcedzoną kaszę. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Ciasto odstawiamy na 5 minut by odpoczęło. Następnie przenosimy je na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy jeszcze ręcznie – ma być plastyczne, ale nie kleić się. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Brzegi można ozdobić odciskając delikatnie koniec widelca. W garnku gotujemy wodę. Dodajemy kilka kropli oleju i odrobinę soli. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody i pozostawiamy, aż wypłyną. Po upływie minuty od wypłynięcia pierogi wyciągamy i przekładamy na talerz.