Ziarna bezglutenowe

Przewodnik po bezglutenowych ziarnach

Gdy odkryjesz możliwości tych pysznych i zdrowych ziaren, nie ominie Cię tradycyjny chleb i makaron.
Jedzenie bezglutenowe oznacza, że ​​nie jesz glutenu.

Oznacza to, że pieczenie zwykłą mąką lub nawet pełnoziarnistą mąką nie ma sensu. Makarony, pieczywo i standardowa pizza są na zakazane, podobnie jak kuskus, sos sojowy, mnóstwo marynat i butelkowanych sosów do sałatek. Na szczęście są naturalnie bezglutenowe ziarna, pseudoziarniste produkty i inne godne uwagi produkty, które są wspaniałymi zamiennikami dla żywności zawierającej gluten. Włączenie ich do menu zapewnia naturalną różnorodność na talerzu.

Alternatywa dla „mąki pszennej”

Jeśli chcesz zrobić wypieki, które są lepsze (dużo DUŻYCH włókien, białka, witamin i minerałów), lubimy zastosuj gryczaną . Na początku mogą być trochę dziwne, ponieważ, cóż, są naprawdę brązowe. Ale są one orzechowe i smaczne.

Mąka gryczana

Czekoladowo-brązowy kolor, jest pyszna w naleśnikach i ma 19 węglowodanów, 4 gramy białka na ¼ filiżanki, a także witaminy B1, B3, B6, miedź, magnez, mangan i cynk.

Naturalnie bezglutenowe i pyszne ziarna
brązowy ryż

Łatwa wymiana białego ryżu (i wciąż trochę „normalna”, biorąc pod uwagę, że można zamówić w Chipotle), brązowy ryż nadal się liczy. Zawiera selen, silny przeciwutleniacz, a także miedź, magnez, mangan, cynk i witaminy B1, B3, B5 i B6. Jest DUŻO lepszy niż jego jasnobiały odpowiednik, jeśli chodzi o to, co daje ciało.

Owies bezglutenowy

Owies nie zawiera glutenu, ale owies konwencjonalny jest łatwo zanieczyszczany glutenem podczas przetwarzania, więc należy szukać tych oznaczonych jako „bezglutenowe „. Czerwony młyn Boba jest łatwo dostępny w sklepach spożywczych. Bezglutenowy owies można gotować na śniadanie (lubimy robić pikantne płatki owsiane z dodatkiem dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i posiekanych orzechów i / lub owoców bądź warzyw), zmielone jako łagodna mąka i używane w wypiekach.

Komosa ryżowa

To bezglutenowe ziarno jest teraz łatwo dostępne i powszechniejsze niż kiedyś. Jest to starożytne ziarno i pożywienie, uważane jest za kompletne białko (6 g na ¼ filiżanki suchej). Zawiera dużo witamin z grupy B i minerałów. Lubimy przygotowywać go rano jako płatki lub łatwe do przyrządzenia danie, ponieważ jest wystarczająco obfity, by samemu stać. Jednak dobrze łączy się również z warzywami smażonymi w sosie i jest smacznym dodatkiem dla kuskusu w sałatce z tabbouleh lub jako substytut ryżu.

Amarantus

Uważany za starożytne ziarno i pożywienie, amarant jest pseudopszenicą, ponieważ w rzeczywistości jest nasieniem. Jest to mała, okrągła granulka; jest prosty do zrobienia; i jest uważany za prawie kompletne białko, ponieważ zawiera trudną do zdobycia lizynę. Jest to także białkowa potęga (13% -14% białka). Po ugotowaniu (~ 20 min) ma przypieczony, orzechowy smak, który sprawdza się na śniadanie, lunch lub kolację. To ziarno jest doskonałym źródłem witaminy B5, B6, wapnia, manganu, magnezu, żelaza i miedzi. Możesz używać amarantu w przepisach zawierających kuskus (który zawiera gluten). Amarant jest coraz bardziej dostępny (znaleźliśmy go w sekcji zbiorczej w Sprouts). Poszukaj go obok komosy ryżowej.

Proso

Proso jest również ziarnem, które różni się od kremowej konsystencji do tej, która jest nieco chrupiąca w zależności od sposobu gotowania. Gotuje się bardzo szybko (4-5 minut) i może być podawany jako owsianka na śniadanie lub różnorodne dania z boku / nadzienie. Proso jest dobrym źródłem białka (5,1 g białka na ¼ szklanki suchego), a także witamin z grupy B i minerałów. Zawartość błonnika wynosi nieco ponad 4 gramy na porcję, co jest dobre, co oznacza, że ​​pomaga spowolnić trawienie, zapewnia pełnię dłużej i pomaga utrzymać równowagę cukru we krwi.

Chociaż spożywanie bezglutenowych produktów może zdziałać cuda, wiemy, że zmiana tego, co zwykle jesz, może być wyzwaniem. Jest to najczęściej proces krok po kroku prowadzący do nowego schematu diety. NIE jest to jednodniowy przełącznik. Moim celem jest wypełnienie Twojego talerza naturalnie pysznym jedzeniem, tak aby naprawdę nie umknęło Ci pszenica, jęczmień, orkisz czy żyto zawierające problematyczne białka glutenu.

Gotowanie z ziarnami bezglutenowymi jest łatwiejsze niż myślisz i jest pożywne! Posiadam wiele przepisów, które zapewnią Ci inspirację i satysfakcję. Jeśli interesuje Cię, w jaki sposób bezglutenowe gotowanie może przynieść korzyści Twojemu zdrowiu lub potrzebujesz pomocy przy dokonywaniu transformacji, skontaktuj się ze mną, aby umówić się na bezpłatną konsultację telefoniczną lub wizytę w moim gabinecie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Scroll to top
shares